Teknoloji

Orta Vadeli Program ile yerli yazılım firmaları destekleniyor

OVP’den 2024-2026 yıllarına ilişkin yapılan derlemeye göre şirketlerin dijital teknolojilere yönelik kapasite ve kabiliyetleri desteklenecek.

Program döneminde dijital dönüşümün hızlandırılması, elektronik iletişim altyapılarının güçlendirilmesi, yeni nesil ağ altyapılarının yaygınlaştırılması, öncelikli sektör ve alanlarda nitelikli Ar-Ge insan kaynağının geliştirilmesi, dijital dönüşüme yönelik teknolojilerde yetkinliğin artırılması, şirketlerin kapasite ve kapasitesinin artırılması kapsamında , özellikle KOBİ’ler, dijital teknolojiler için. Yeteneklerinin desteklenmesi ve finansmana yönelik aktif sistemlerin oluşturulması planlanıyor.

Bu kapsamda ülke genelinde daha bütünsel politikalarla siber güvenlik güçlendirilecek. Ulusal siber savunma ve siber caydırıcılık kabiliyetini artırmak “2024-2027 Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı”hazırlanacak.

Dijital teknolojilerin kamu sektöründe kullanımında inovasyon ve satın alma verimliliğinin artırılması ve veriden değer üretilmesi amacıyla bulut bilişim ve açık kaynak yazılımların kullanımı yaygınlaştırılacaktır. Bu kapsamda nitelikli bilişim personeli istihdamını teşvik edecek şekilde kamu istihdam rejiminde iyileştirmeler yapılacaktır.

Bulut bilişim yatırımları desteklenecek

Veri ekonomisine geçişi hızlandırmak amacıyla veri sahipliği ve veri paylaşım sorumluluklarının ve teknik formüllerin belirleneceği bilgi yönetişimi şemsiye düzenlemeleri oluşturulacak. Bilgiye dayalı rekabet gücünün artırılmasına yönelik Ulusal Veri Stratejisi hazırlanacaktır.

Türkiye’nin bilgi işlem faaliyetlerinde bölgesel merkez haline getirilmesi amacıyla veri merkezi ve bulut bilişim yatırımları desteklenecektir.

Geniş bant altyapısının geliştirilmesinin zor olduğu bölgelerde altyapı kurulumu teşvik edilecek, taşınabilir iletişim altyapısının bulunmadığı yerleşim yerlerinde ise altyapı kurulacaktır.

Sanayi ve hizmet kollarında yapay zeka, büyük bilgi, bulut bilişim, blockchain, siber güvenlik ve siber-fiziksel sistemler gibi dijital dönüşüme yönelik yerli teknolojilerin geliştirilmesi desteklenecek.

Yerli yazılım firmalarının yetkinliği artırılacak ve iş birliğini destekleyen platformlar oluşturulacak. Açık kaynak yazılım ekosistemi geliştirilecek ve yazılım alanında insan kaynağı artırılacaktır.

Nano ve mikro uydu teknolojileri geliştirilecek

OVP’ye göre 81 ilde “TEKNOFEST Teknoloji Atölyeleri”kurulmuş olacak.

Kuantum teknolojileri alanında ileri teknolojik araştırmalar yapılarak sanayiye uygulanması sağlanacaktır.

Derin teknoloji alanlarında yurt dışında yaşayan Türk uzmanların Türkiye’de girişim kurmalarına olanak sağlayacak sistemler oluşturulacak.

Yüksek enerji yoğun batarya teknolojileri, bağlantılı araçlar, tam otonom (sürücüsüz) mobilite sistemleri ve çapraz raylı sistemler gibi yeni nesil güç ve ulaşım sistemlerine yönelik teknolojik yetenekler ve yatırımlar artırılacaktır.

Ulusal Uzay Programı çerçevesinde Türkiye’de uydu geliştirme ve pazarlama faaliyetleri koordine edilecek, nano ve mikro uydular ile mega takım uyduları gibi yeni teknolojik alanlarda Ar-Ge ve ürün geliştirme çalışmaları yürütülecek.

Tarımsal faaliyetlerde dijital uygulamalarla ürün doğrulama, verim iddiası, yapay zeka ve coğrafi bilgi sistemleri oluşturulacak.

Dijital finans altyapısı güçlendirilerek fintech alanında yerli teknolojilerin geliştirilmesine yönelik tedbirler alınacak.

Menkul kıymetler blockchain tabanlı akıllı sözleşmeler yoluyla ihraç edilecek ve ihraç süreçleri dijitalleştirilecek.

Araştırmacıların uzaktan erişim yoluyla mikro bilgilere ulaşmasını ve bilimsel çalışmalarını yürütmesini sağlar. “Elektronik Veri Araştırma Merkezi (E-VAM)”proje hayata geçirilecek.

savsat-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu