Çin’in ‘Su Kulesi’ Biyoçeşitliliği Artırıyor
XINING, 21 Aralık (Xinhua) — Çin’in kuzeybatısındaki Qinghai Eyaleti, son yıllarda çok sayıda savunma önlemi sayesinde vahşi yaşam için giderek daha güzel bir yaşam alanı haline geliyor.
“Çin’in su kulesi” lakaplı Qinghai; Yangtze, Sarı ve Lancang nehirlerinin kaynaklandığı Sanjiangyuan bölgesinde yaşamaktadır. Yüksek çeşitlilik yoğunluğuyla eyalet, yaban hayatı parkları, botanik bahçeleri ve yaban hayatı kurtarma ve yetiştirme merkezleri dahil olmak üzere bir dizi kuruluşa dayalı olarak yaban hayatı korumayı teşvik ediyor.
Qinghai-Tibet Yaylası Vahşi Yaşam Parkı’nda şu anda 108 türden 1.200’den fazla yırtıcı var. Bunların ortasında 16 türden 97 yaban hayvanı birinci düzey devlet koruması altında, 30 türden 210 yaban hayvanı ise ikinci düzey devlet koruması altındadır.
Qilian Dağı Ulusal Parkı’ndaki bir vahşi yaşam kurtarma ve yetiştirme istasyonunda personel, Afrika yaban kedisi gibi vahşi hayvanları beslemekle meşgul. Temmuz ayında faaliyete geçen istasyon, 26’sı birinci veya ikinci kademe devlet savunması altında olan 34 izole ve yaralı avcıyı teslim aldı. O zamandan beri, biri devlet tarafından korunan üst düzey bir yırtıcı ve ikinci düzey hükümet tarafından korunan dört yaban hayatı olmak üzere yedi tanesi başarıyla serbest bırakıldı.
Son on yılda Qinghai, 50 türden 1.000’den fazla yaralı ve tuzağa düşmüş avcıyı kurtardı ve 1.235 orman gen kaynağı örneğini korudu.
Çin’in en büyük iç gölü olan Qinghai Gölü’ndeki ekolojik gelişme, onu çok sayıda ve çeşitli göçmen kuş türleri için değerli bir üreme alanı haline getirdi. Göldeki kuş türü sayısı 232’ye yükseldi.
Devlet ayrıca biyoçeşitliliği korumak için bir milli park inşa edilmesini teşvik ediyor.
Çin, Sanjiangyuan Ulusal Parkı’nın pilot operasyonuna 2016 yılında başladı ve park, geçtiğimiz Ekim ayında resmi unvanını aldı. Yaban hayatı yaşam alanlarını güzelleştirmek ve ekosistemleri korumak için yıllarca süren çabalar, parktaki vahşi yaşam popülasyonunu artırdı.
Sanjiangyuan Ulusal Parkı’nın son raporu, Qinghai-Tibet Platosu’nun iç kesimlerinde yer alan Hol Xil’deki Tibet antiloplarının nüfusunun 1990’larda 20.000’in altındayken şimdi 70.000’in üzerine çıktığını gösterdi. Çin’deki Tibet antiloplarının durumu “tehlikede”den “neredeyse tehdit altında”ya düşürüldü.
Şu anda, Qinghai’deki doğa rezervlerinin toplam alanı 267.500 kilometre kareye ulaşarak eyaletin kara alanının yüzde 38,42’sini oluşturuyor.
İl ormancılık ve otlak yönetimi milli parkı ve doğa rezervi idare ofisi müdür yardımcısı Feng Yongsheng, “Ormanlar ve otlaklardaki biyolojik çeşitliliği korumaya devam edeceğiz ve yeni atılımlar yapmak için çaba göstereceğiz” dedi.