Depremlerde Hasar Gören Hatay Gastronomi Evi Mersin’de Kapılarını Açtı
Kahramanmaraş’ta meydana gelen 6 Şubat depremlerinde hasar gören Hatay Gastronomi Evi, Mersin Gastronomi ve Yöresel Eser Köşkü’ne taşındı. Gastronomi ve yöresel ürünler üzerine müzeler, atölyeler ve stantların bulunduğu Gastronomi ve Yöresel Ürünler Köşkü’nün ilk konukları Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ve eşi Meral Seçer ile Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ve eşi Nazan Savaş oldu.
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Çukurova Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle tamamladığı çalışmaların ardından eski Gülnar Oteli, ‘Gastronomi ve Yöresel Ürünler Köşkü’ olarak hizmet vermeye başladı. Lider Seçer, ‘Mutfağımızı Paylaşıyoruz’ projesi ile Hatay’ın dünyaca ünlü yöresel lezzetlerinin de konakta misafirlere sunulduğunu söyledi.
Önder Seçer, Hatay yemeklerinin malzemelerinin Hatay’ın yerel üreticisinden geleceğini belirterek, şunları söyledi:
“Orada depremi yaşayan Hataylı kardeşlerimiz Hatay Büyükşehir Belediyesi Gastronomi Köşkü’ndeki çalışmalarını oradan alarak Mersin Büyükşehir Belediyemizin bu yerine geçici bir süreliğine taşınmış olacaklar. Yöresel Köşkümüz Hatay’ı en kısa zamanda hep birlikte yeniden inşa edeceğiz inşallah.Orada hayat yeniden canlanacak,Hataylı kardeşlerimiz yine orada mutlu günlerine kavuşacak ve biz bu günleri hüzünle anacağız.Ama bunu hep hatırlayacağız. kardeşlik, birlik ve beraberlik. Bu zamanı mutlulukla hatırlayacağız. Tüm Mersinlileri Gastronomi ve Yöresel Ürünler Konağımıza bekliyorum.”
Hatay’da da büyük yıkıma neden olan 6 Şubat depremlerinin ardından kenti ayağa kaldırmak için çalıştıklarını kaydeden Başkan Savaş, şunları söyledi:
“Hatay’ın yaşatılması gerekiyor. Hatay’ın güzelliklerinin dünyaya tanıtılması gerekiyor. Başta Büyükşehir Belediyelerimiz olmak üzere Adana, Mersin, Ankara, İzmir, Tekirdağ tüm belediyelerimiz bize çok destek oldu. Tabii ki Mersin ve Adana. çok daha özel.Çünkü kadim komşuyuz.Birbirimize özel destek vermemize gerek yok.Her an yan yana, omuz omuza olmalıyız.Bu depremde ikisinden de çok destek gördük. Mersin ve Adana… Birbirimize ihtiyacımız olmasa da hep destek olduk.”
Mersin Gastronomi ve Yöresel Ürünler Köşkü’nün iki şehrin lezzetlerini tanıtması açısından değerli olduğunu belirten Savaş, şöyle devam etti:
“En az 200 bin Hataylı hemşehrimiz şu anda Mersin’de. Mersin Büyükşehir’in, ilçelerimizin misafiri… Hem Hatay’ın hem de Mersin’in yemeklerini gelip burada yiyecekler. Ancak bir şey var ki biz Hatay’ı hayata bağla, yeniden dünyayla bütünleştir. Hataylıların hepsinin moral motivasyona ihtiyacı var. Burası harika herkese tavsiye ederim. Çalışmaya ve üretmeye devam edeceğiz. Hatay da Mersin de kazansın özellikle. Meral Hanım’a, Nazan Hanım’a ve görünmez kahramanlarımıza teşekkür ederiz.”
Meral Seçer, Gastronomi ve Yöresel Ürünler Köşkü’nün açılışının depremden önce planlandığını belirtti.
“Yaşanan trajik olaydan sonra maalesef açılışını beklemek zorunda kaldık. Daha sonra UNESCO Hatay Gastronomi Evi ile kardeşliğimizi pekiştirmek için bir proje geliştirdik. UNESCO Hatay Gastronomi Evi, Hatay’ın uluslararası tanıtımında çok hoş bir yere geldi. Hatay Büyükşehir Belediyesi ve Nazan Hanım’ın katkılarıyla sonra tabii ki onlar da faaliyetlerini durdurdular.Bu süreçte Hataylılara bir nebze de olsa manevi destek olmak ve yaşatmak ve yaşatmak için mutfaklarımızı buluşturduk. Hatay kültür ve tarihinin tanıtılması.
Hem Hatay’dan hem de Mersin’den menüler olacak ve bu menüler düzenli olarak değişecek. UNESCO Hatay Gastronomi Evi’nin aşçıları ve çalışanları da burada olacak. Mersin Büyükşehir’in bu projesi gerçekten çok değerli. Halkımızın yeniden hayata tutunması ve burada yeni bir başlangıç yapması için büyük bir fırsat oldu. Birbirimizden çok memnunuz. Herkesin Hatay-Mersin Gastronomi Evi’ni ziyaret etmesini ve bu kültüre ve insanlara destek olmasını istiyorum. Hataylıların bir an önce hayalini kurduğu Hatay’da yaşamak için güçlü bir şekilde ortaya çıkmasını diliyorum.”
Başkan Vahap Seçer ve eşi Meral Seçer’den proje teklifini aldıktan sonra hemen çalışmalara başladıklarını kaydeden Nazan Savaş, şunları da ifade etti:
“Biz bu projeden çok memnun kaldık ‘Tamam’ dediler ve hızlı bir şekilde girişime başladılar. Bugün de başladı. Doğal projenin Hatay’da Gastronomi Evi hayata geçene kadar devam edeceği söylendi ama net değil. .Çünkü depremden etkilenip Hatay’dan gelen çok fazla insan var.Vatandaşlar var dilerlerse bu tarz tüketim bir süre daha devam etsin.Çok keyifli bir yer ferah ferah kesiyor dış dünya ile temasınız.Bizim için güzel bir motivasyon oldu çünkü sallantılı bölgeden geldik.Çok güzeldi inşallah devamı gelir.Gastronomi rezidansımız gerçekten alana lokomotif oldu. Sadece gastronomi alanını değil, bu bölümün temas ettiği turizmi de canlandırmıştır. Burasının da bu görevi üstlenip yerine getireceğini düşünüyorum.”
MERSİN-HATAY DAYANIŞMASI BU MUTFAKTA BÜYÜYECEK
‘Mutfağımızı Paylaşıyoruz’ projesi kapsamında Gastronomi ve Yöresel Eser Köşkü’nde Mersin ve Hatay lezzetlerinden oluşan menüler oluşturulacak ve Hatay lezzetlerinin üretimi için Hammadde Hatay’dan temin edilecek. Hatay lezzetlerinin hazırlanması ve sunumu için aşçı ve garsonlar istihdam edilirken, çalışanlara da eğitimler verilecek.
Mersin ve Hatay lezzetlerinin servis edileceği Gastronomi ve Yöresel Ürünler Köşkü’nde, Hatay gastronomisinin sarsıntılar sekteye uğramadan nesilden nesile aktarılması amaçlanıyor. Hatay’da halen tarımsal üretime devam eden hammadde üreticilerinin üretimlerinin sürekliliğini sağlayarak sürdürülebilir bir ekonomik gelire katkı sağlarken, Hatay Gastronomi Evi faaliyetlerine devam edecek ve gelecekte Hatay’da yeniden kurulmasına takviye verilecektir.